topleft topright

Вход


Lost Password?
No account yet? Register
kn00

      Чудесна книга

elka

Книга разказ за Михайлово

mih2

Книга Родове от Михайлово

mih1
Чие е хайрединското училище ? PDF  | Print |
Tuesday, 19 January 2016

 

За историята на образованието в Хайредин не се знае много . Първото килийно училище е от 1848г. Малко преди освобождението е имало 80 ученици, повече отколкото в Бяла Слатина например.

Тъй като по време на турското робство, държавата не се е грижела за образованието, то, образование е имало там, където населението е можело да се организира, за да си направи училище и наеме учители.Училището и образованието е било грижа и дело на населението и по-точно на неговата по-напредничава част.

 След освобождението хайрединчени и тяхната общинска управа са били обърнати към образованието. Доказателство за това е, че на училището е дадена близо 3000(три хиляди) декара земя , която да дава под аренда и да се издържа....

   Всички училища в селото са направени от неговата общинска управа. Общината е продавала общинска земя, за да строи училища, но училищната земя не е пипала. Знае се,че още преди 9-ти 1944 е съществувало Летовището, в което лятно време са ходели ученици с учителите.

 След След 9-ти 1944г. земята е взета от училището. Като ученик и след това, като учител по времето на социализма, съм чувал от директорката Клара Петкова, че АПКто(селскостопанско предприятие по времето на соца) помага за поевтиняване на храната в стола.

    След  10-ти ноември при връщането на земята, на училището бяха върнати САМО 50(петдесет) декара земя. Най-парадоксалното е,че начело на общината по времето на връщането на земята, бяха бивши учители - като кмет и председател на общинския съвет. Така, докато на училищата в Михайлово, Манастирище, Бързина, Рогозен бяха върнати по около 400 декара на училище, хайрединското училище получи само 50 декара.

   В момента  общинарите могат да дадат на училището от общинската земя (както са направили дедите ни след освобождението). Но не го правят. Нещо повече, макар че учениците и училищата от Бързина, Рогозен, и Манастирище са в хайрединското училище, общинарите са сложили ръка върху училищната земя на бившите училища.

   Нещо повече, общинарите с чужда пита,помен правят . Хвалят се, че се грижат за децата и децата ядат безплатно в стола, но заплащането на разходите за  храната, в най-голяма степен става НЕЗАКОННО, от делегирания бюджет на училището. За изминалата година над 35 хиляди лева са изразходвани от делегирания бюджет за издръжка на стола, макар,че столовото хранене не е предвидено да се издържа от делегираните бюджети и е задължение на общината....

    Господа общински съветници, вие сте тези, които се разпореждате с имуществото и средствата на общината.  Ще ви припомня, че през миналия мандат повечето от вас С ЛЕКОТА гласувахте за продажба на близо 1200 декара земя. С лекота гласувахте да се изплати на фирмата строила, това, на което казвате "подпорна стена", едни пари, които общината не беше длъжна да плаща. Направихте се на разсеяни и не поискахте  същата фирма да си заплати престоя в ученическото общежитие, като се говори, че тока, който е ползван, е за сметка на училището. Не искате да информирате прокуратурата за откраднатата С ИЗМАМА С ФАЛШИВИ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ общинска земя (300 дка в Хайредин и 180 в Михайлово) . Та като с такава лекота се отказвате от общински средства и земя, си мисля, дали не бихте предоставили на училището земите на Рогозенското и Манастирското училище. Или преценявате,че е по-редно кметът да се разпорежда с тях за да си прави лобита.

 

ОТ НЕТА за Хайредин

 

 

 Кметът на Хайредин е сред бизнесмените, които са купили скъпи коли с пари от селската програма

Осъдиха лидери на ДПС за купуване на гласове

  Хайредин » Bulgarian National English Spelling Bee

Община Хайредин реализира два големи проекта  1

 

Велизар Велчев

Обновяват главна улица в Хайредин

Социална работничка изнудвала бедни гласподаватели в Хайредин

 

 Парите за наводненията във Врачанско присвоени

Шести отдел - Резултати от Google Книги

Първи заместник-началник на Военна академия „Г. С. Раковски”

Рисунки за конкурса “Нарисувай своето лято”

Селяни живеят като шейхове

 Убийствено червено

Български хроники

Безстопанственото съоръжение се е превърнало в бензиностанция без касов апарат

*РЕШЕНИЕ № 1006 13.11.2008 г. ДП “Строителство и възстановяване

 *Получени сигнали за корупция в Областна администрация –Враца

 *На лов

*Дариха ченге с плазма

*Постоянно полицейско

присъствие искат по

селата в община Хайредин

 *райков: Разглеждаме възможността за изграждане на нова мощност на АЕЦ Козлодуй

  *50% от завършилите гимназия са неграмотни

 *РОГОЗЕНСКО СЪКРОВИЩЕ.-Rogazen

*Първите общински проекти по селските райони вече са подписани. А Хайреди защо не е там.

 *http://liternet.bg/folklor/motivi/shanko_i_bonka/hairedin.htm

 *http://liternet.bg/folklor/motivi/sin_v_tamnica/ovni/hairedin.htm

Кой е тук?

Галерия

Хаиредин RSS feed

Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates